Anlaşmalı Boşanma

SEO
Ankara En İyi Boşanma Avukatı

Anlaşmalı Boşanma evlilik birliktelikleri sona eren çiftlerin müdahil olduğu hukuki bir süreçtir. Genel boşanma davaları; anlaşmalı boşanma davası ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması (şiddetli geçimsizlik) nedeniyle boşanma davası olmak üzere iki dala ayrılır. Anlaşmalı boşanma davaları haricindeki tüm boşanma davaları çekişmeli boşanma davaları olarak tanımlanır. Anlaşmalı boşanma davası; evliliklerinin tam bir yılını dolduran eşler, eğer aralarında evlilik birliğini sürdürmek istememeleri halinde karı ve kocanın aralarında anlaşarak evliliklerini sonlandırmak için birlikte açtıkları davadır. Anlaşmalı boşanma davasında davayı kimin açtığının bir hükmü yoktur. Çekişmeli boşanma davası boşanma davalarının en sık görülen boşanma davası türüdür. Boşanma davası eşlerinin huzurlu bir hayat sürme amacıyla yaptıkları birlikteliklerini yürütemediklerinden birlikteliklerini sonlandırma amacıyla eşlerden birinin başvurusu üzerine mahkemelerin evliliklerini sonlandırmasıdır.

Özel boşanma davaları ise;

  • Zina nedeniyle boşanma davası
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma davası
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma davası
  • Terk nedeniyle boşanma davası
  • Akıl hastalığı sebepleriyle boşanma davası

Anlaşmalı Boşanma

Boşanma avukatı boşanma davasına, velayet davasına, iştirak nafakası ile yoksulluk nafakası davasına, yardım nafakası davasına bakar. Ayrıca boşanma sebebiyle hakkı ihlal olan eş için maddi tazminat ve manevi tazminat davasına bakar. Boşanma davalarına bakan avukatlar, omuzlarındaki bu sorumluluğun bilincinde olarak “önce adalet ve insan” prensibiyle ve görev bilinciyle hukuki süreçleri takip ederler.

Evlilik, bir kadın ile bir erkeğin daha evvel kanunda belirlenmiş olan şekil şartlarına uyulmak suretiyle ve bir birlik kurmak amacı ile oluşmuş bulunan iradelerini açıklamaları sonucunda meydana gelen birliği ifade eder. Kanunda belirlenmiş şekil şartlarına uygun olarak iradelerini beyan etmiş bulunan çiftler, evlilik birliğini herhangi bir nedene dayanarak sonlandırmak isteyebilirler. Evliliğin tarafların iradesi ile sonlandırılmasında boşanma davası söz konusu olmaktadır. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu bağlamında boşanma sebepleri ve boşanma davasının koşulları ve sonuçları açık bir şekilde belirtilmiştir.

Aile hukuku, aileye ilişkin konularla ilgilenen, medeni hukukun kapsamı içinde yer alan bir hukuk dalıdır. Aile hukukunun başlıca konuları nişanlanma, evlenmenin koşulları ve hükümleri, boşanmanın koşulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soybağı, evlat edinme, velayet, çocuğun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık, yardım nafakasıdır. Kadın hakları ve çocuk hakları, başlı başına ayrı inceleme alanı oluştursa da aile hukukunun da ilgi alanı içindedir.

anlaşmalı boşanma

Türk Dil Kurumu’na göre aile; evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik olarak tanımlanır. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanun, Aile Mahkemelerini düzenleyen 4787 Sayılı Aile Mahkemeleri Kanunu, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile Ailenin korunmasına dair hükümleri içermesi itibariyle 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu aile hukukunun kanuni dayanaklarını oluşturmaktadır. Genel boşanma davaları; anlaşmalı boşanma davası ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması (şiddetli geçimsizlik) nedeniyle boşanma davası olmak üzere iki dala ayrılır. Anlaşmalı boşanma davaları haricindeki tüm boşanma davaları çekişmeli boşanma davaları olarak tanımlanır.

Anlaşmalı boşanma davası; evliliklerinin tam bir yılını dolduran eşler, eğer aralarında evlilik birliğini sürdürmek istememeleri halinde karı ve kocanın aralarında anlaşarak evliliklerini sonlandırmak için birlikte açtıkları davadır. Anlaşmalı boşanma davasında davayı kimin açtığının bir hükmü yoktur. Çekişmeli boşanma davası boşanma davalarının en sık görülen boşanma davası türüdür. Boşanma davası eşlerinin huzurlu bir hayat sürme amacıyla yaptıkları birlikteliklerini yürütemediklerinden birlikteliklerini sonlandırma amacıyla eşlerden birinin başvurusu üzerine mahkemelerin evliliklerini sonlandırmasıdır.

Özel boşanma davaları ise;

  • Zina nedeniyle boşanma davası
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma davası
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma davası
  • Terk nedeniyle boşanma davası
  • Akıl hastalığı sebepleriyle boşanma davası

Boşanma avukatı boşanma davasına, velayet davasına, iştirak nafakası ile yoksulluk nafakası davasına, yardım nafakası davasına bakar. Ayrıca boşanma sebebiyle hakkı ihlal olan eş için maddi tazminat ve manevi tazminat davasına bakar. Boşanma davalarına bakan avukatlar, omuzlarındaki bu sorumluluğun bilincinde olarak “önce adalet ve insan” prensibiyle ve görev bilinciyle hukuki süreçleri takip ederler. Evlilik, bir kadın ile bir erkeğin daha evvel kanunda belirlenmiş olan şekil şartlarına uyulmak suretiyle ve bir birlik kurmak amacı ile oluşmuş bulunan iradelerini açıklamaları sonucunda meydana gelen birliği ifade eder. Kanunda belirlenmiş şekil şartlarına uygun olarak iradelerini beyan etmiş bulunan çiftler, evlilik birliğini herhangi bir nedene dayanarak sonlandırmak isteyebilirler. Evliliğin tarafların iradesi ile sonlandırılmasında boşanma davası söz konusu olmaktadır. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu bağlamında boşanma sebepleri ve boşanma davasının koşulları ve sonuçları açık bir şekilde belirtilmiştir.

Boşanma Davaları ve Süreçleri

  • Anlaşmalı boşanma davası
  • Çekişmeli boşanma davası
  • Evlilik sözleşmesi
  • Mal rejimi davası
  • Babalık davası ve soy bağı davası
  • Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması
  • Yoksulluk ve iştirak nafakası
  • Maddi ve manevi tazminatlar
  • Evliliğin iptali davası
  • Yabancı mahkeme kararları
  • Tedbir kararları
  • İddet (Bekleme) süresinin kaldırılması

Şimşek Hukuk ve Danışmanlık

Şimşek Hukuk ve Danışmanlık Bürosu dürüstlük, eşitlik, hesap verilebilirlik ve daima yenilikçilik düsturlarıyla yerli ve yabancı müvekkillerine hukuki hizmet ve danışmanlık sağlayan,  daima çözüm odaklı bir hukuk bürosudur. 2020 yılında Ankara’da Av. Süleyman Umut Şimşek tarafından kurulmuştur. Başta Ankara, İstanbul,  İzmir, Bursa, Kocaeli, Trabzon, Antalya, Adana, Mersin Diyarbakır ve Tunceli olmak üzere Türkiye ve Dünyanın her yerinden çalışma ortakları ile kuvvetli bir iş ağı olan Şimşek Hukuk ve Danışmanlık Bürosu  özel hukuk ve kamu hukuku alanlarında gerçek ve tüzel kişi müvekkillerine hizmet vermeye devam etmektedir. Hukuk büromuzda mevcut olan tüm faaliyetler dava, danışmanlık ve icra departmanlarından oluşan üç ayrı ekip tarafından yürütülmektedir. Şimşek Hukuk ve Danışmanlık bürosu genç ve dinamik kadrosuyla adil olana ulaşmadaki yolunuzda sizlere hukuki hizmet vermeye hazırdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir