İcra Davalarına Bakan Avukat Ne Demek?
İcra davalarına bakan avukat, borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklının talebi ile İcra ve İflas Müdürlükleri vasıtasıyla borçlunun taşınır ve taşınmaz varlıklarını tespit eder, İcra ve İflas Kanunu kapsamında borcun tahsil edilmesini sağlamak için çalışır.
İcra Davalarına Bakan Avukatı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
İcra hukuku işlemlerine ilişkin danışmanlık ve dava avukatlığı hizmeti veren icra avukatının diğer mesleki yükümlülükleri şunlardır;
Öncelikle borçlu ile anlaşma sağlayarak alacağı tahsil etmeye çalışmak,
Alacağın, borçlu ile yapılan görüşmeler neticesinde tahsil edilememesi halinde, icra müdürlüğü aracılığıyla icra takibi başlatmak,
Davasını aldığı gerçek ve tüzel kişinin hakkını dava bitimine kadar savunmak,
Borçlunun mal varlıklarına haciz konulması, satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve nihayetinde alacağın tahsil edilmesi için çalışmak,
Rehin ve ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla alacak takibi yapmak,
Finansal kiralama(leasing) ve kredi sözleşmelerinden doğan alacakların takibini sağlamak,
Karşılıksız çek davaları açmak ve takibini yapmak,
Borca ve kötü niyetli açılan icra davalarına itiraz sürecini başlatmak ve takip etmek,
Haciz işleminin başlatılmasından tahsiline kadar olan tüm süreçte müvekkil ile iletişim halinde bulunmak.
İcra Davalarına Bakan Avukatta Olması Gereken Özellikler
Problemler karşısında çözüm üretme yeteneği göstermek,
Birden fazla görevi önceliklendirme ve yönetme yeteneğine sahip olmak,
Meslek etiğine uygun davranışlar sergilemek,
Sözlü ve yazılı iletişim kanallarını etkin bir şekilde kullanabilmek,
İcra ve dava dosyalarının incelenmesi, müzekkere oluşturulması, borçlu görüşmelerine katılım gibi hukuki süreçlere hakim olmak,
Olumlu tutum ve yüksek motivasyon sahibi olmak,
Düzenli ve detaycı çalışma becerisi sergilemek,
İkna kabiliyeti becerisi göstermek.
İcra Takibinde Avukatın Alacaklıya Faydaları
İcra takibinde bilinmesi gereken en önemli husus icra açılmasını isteyen müvekkilin bu alacaktan ötürü bir mağduriyet yaşadığı gerçeği unutulmamalıdır. İcra takibinde alacak bakiyesine bakılmaksızın eğer kişi veya kurum borçludan alacağını tahsil noktasında sıkıntı yaşamış ise ve bu alacağa göre yapılan planlamaların aksadığı kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkar. Burada 5 Bin TL bir kişi için büyük bir rakam iken öteki taraftan 5 Milyon TL gibi bir alacakta söz konusu olabilir. Burada borcun büyük veya küçüklüğünden ziyade mevcut alacağın tahsil edilememesi en önemli husustur. Bu noktada icra davalarına bakan avukat ile süreç yürütüldüğünde kazanımlar şunlar olacaktır.
Hukuki olarak süreç emin ellerde olacaktır.
Süreç alacağın tahsiline yönelik hızlanacaktır.
Daha fazla mağduriyet yaşanmaması adına adımlar atılacaktır.
Kurum veya şahıs ayırmadan müvekkilin alacak tahsiline yönelinir.
Müvekkil alacaklı ise ona göre işlemler yapılır.
Müvekkil borçlu ise borç dosyasına bakılarak karşı taraf ile görüşmeler yürütülür.
İcra dairesinde takipler açılır.
İcra takiplerinde kişilerin mal varlıkları veya nakit akışlarının tespiti yapılarak sürece devam edilir.
İcra takiplerinde eğer süresinde tahsilat yapılamaz ise yenileme işlemleri yapılır.
Borçlunun tüm süreçleri takip edilerek kişi veya kurumun alacağı tahsil edilerek dosyalar kapatılır.
Tüm bu hukuki süreçlerde işi sadece icra takibi olan ve bu yönde binlerce dosyada işlem yapmış bu alanda uzman avukat ile çalışmanız durumunda hem alacağınıza daha hızlı kavuşurken bu işlemlerin takibi uzun ve meşakkatli aynı zamanda bürokrasisi yoğun iş olduğundan tüm bu süreçlerle uğraşmadan icra uzmanı avukata işinizi teslim ederek sonuç alabilirsiniz.
İcra Avukatının Müvekkile Karşı Sorumlulukları
İcra avukatı olarak faaliyette bulunan kişinin vekâletini aldığı müvekkile karşı da sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukları yerine getirerek avukat aslında müvekkilin hakkı olanı alması noktasında çalışmalar yürütür.
- Müvekkilin alacaklı olduğu kişi ile iletişime geçerek tahsilat yapmak.
- Borçlu olan kurum veya şahsın tutumuna göre davaya gitmek. (Ödeme yapılırsa veya yapılmaz ise)
- Ödeme borçludan yapılmadığı durumlarda beklemeden icra takibi sürecine geçmek.
- Müvekkil olan kurum veya şahsın hakkını dosya bitene kadar savunmak.
- Borçlunun mal varlıkları üzerinde işlemlerin yapılması
- Mal varlıklarının satışa çıkarılması
- 5 ve 6 maddedeki işlemlerin ardından alacağın tahsiline geçilmesi.
- Rehin veya ipotek söz konusu ise bunların üzerinden alacak takiplerini yürütmek.
- Karşılığı olmayan çeklerin süreçlerine bakmak
- Art niyet taşıyan icra davalarının itiraz süreçlerini yönetmek
- Müvekkilin haciz sürecindeki isteklerini anlayıp davası bitene karar iletişim kurup süreci olabildiğinde en kısa sürede tamamlamak.
- İcra dosyalarına bakan icra avukatının görevleri bunlar ve bu maddelerin eş benzerlerini kapsarken aynı zamanda bu süreci yürüten avukat bey veya avukat hanımında bazı niteliklere sahip olması işleri kolaylaştıran bir faktördür.
İcra Hukukunda Dava ve Türleri
- Alacak tahsili
- İcra takibi açılması
- Haciz işlemlerinin gerçekleştirilmesi
- Maaş haczi yapılması: Borcu olan kişiye karşı açılır. Çalıştığı kuruma tebligat ile borcu haber verilerek alacaklı adına kesinti istenir.
- Karşılıksız çek davaları: İş dünyasında en çok karşılaştığımız konulardan biri de karşılıksız çek davalarıdır. Eğer borçlu olan kişinin hesabı çek tutarını karşılamıyorsa burada devreye karşılığı olmayan çekten kaynaklı ceza davası ve çek bedelinin tahsiline yönelik çalışmalar yapmaktayız.
- Menfi tespit ve istirdat davaları: Borcu olmamasına rağmen yeniden borcun ortaya çıkması sonrası açılan dava ile borçsuzluğun ispatı ile birlikte ödenen bedelin geri istenmesi durumlarıdır. İstirdat davası ise borcu olmayan şahıs kendisine acılan icra takibine itiraz etmiyor. Sonrasında borcu ödedikten sonra bu davayı açabilmektedir.
- Borca itiraz, imzaya itiraz, takibe itiraz işlemlerinin gerçekleştirilmesi: Süresi geçmeden bu işlemler borcu olmadığını düşünen kişinin bilgilerine dayanılarak avukatlarca yapılır.
- İtirazın iptali davaları.
- İtirazın kaldırılması davaları
- İhtiyati haciz işlemleri: Aslında bunun diğer adı mal kaçırmanın önüne geçmektir. İşin ehli bir icra avukatı ile çalışıldığı takdirde bu alanlarda sorunsuz bir hizmet almak mümkün olacaktır.
- Cari hesap alacağı takibi ve itirazın iptali davaları: Alacağınızın teminat altına alınmayan kısmı için acılan icra takipleridir.
- Nafaka borcu ve icra süreci: Ülkemizde en fazla tartışılan konulardan biri de bu husustur. Bpşanma sonra ortaya çıkan bu durum ve sonrasında ciddi problem yaşamamak için avukat desteği almanızı önermekteyiz.
- Çocuk Teslimi İcra Süreci: Boşanma sonrası velayet hakkı olmayan anne veya babadan birinin çocuğu icra yolu ile görmesi süreci de mevcuttur. Eğer velayet hakkı olan kişi çocuğu diğer bireye göstermiyorsa burada çocuk teslim icrası devreye girmektedir.
- Tasarrufun İptali Davası: Bu aslında “danışıklı” yapılan alacaklının hakkını almaması için yapılan mal kaçırma işlemlerinin iptali için acılan davadır.
- İcra Yolu ve İstihkak Davası: Borçlunun malları haczedilirken bazen 3. Şahıslarında mallarına haciz gelebilmektedir. Bu durumda ayrım yapılması için bu dava açılır.
- İlamsız İcra: Sık sık duyduğumuz vatandaş olarak ancak tam olarak ta bilinmeyen bir durumdur. Genel açıklaması ise para veya teminat alacağıdır. İlamsız icra genel haciz yolu ile yapılır ayrıca kiralanan mülkün tahliyesi içinde ilamsız icra takibi açılabilmektedir.
İcra konusunda eğer bir sıkıntı yaşıyorsanız dosyanızın takip edilmesi avukat desteği ile hacze çıkılması sürecin hukuk ekibince yürütülmesi dosyanın sonunda sizlere büyük bir kazanım getirecektir. Avukatlar icra müdürlükleri aracılığı ile icra süreçlerini yönetmektedir. Avukat ile birlikte yapılan icralarda takipler, ödeme emirleri, hacizler, ödeme emrine itiraz ve diğer tüm işlemleriniz süresinde yapılır. İcra davalarınız veya bu konuda tüm süreçlerinizin yönetilmesi hususunda Tüm Türkiye’ye hizmet vermekteyiz.