Sgk Davalarına Bakan Avukat

SEO
Sgk Davalarına Bakan Avukat-2

Sgk Davalarına Bakan Avukat ve Sgk Davaları

Vatandaşlar ile SGK arasında yaşanan hukuki ihtilaflarda, uyuşmazlığın çözülmesi için SGK’nın aleyhine; idari, hukuk, ceza ve vergi davası açılabiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yapmış olduğu araştırmalar sonucunda 2012 yılında yayınlamış olduğu kamuoyu duyurusunda vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine her yıl yaklaşık 50 bin dava açtığını belirtmişti.

Peki Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı açılan davalar nelerdir, söz konusu davadalar hangi mahkemede ve nasıl görülür?

Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarında yaşanan uyuşmazlıklarda sigortalı vatandaşlar tarafından en sık açılan davalardan biri de Hizmet Tespit Davası’dır. Haber yazımızın devamında SGK aleyhine açılan davaların başında gelen hizmet tespit davası hakkında nasıl açılır, davanın tarafları kimlerdir, dava nerede görülür sorularının yanıtlarına ilişkin detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Hizmet Tespit Davası Nedir?

5510 sayılı Kanunun 86. maddesinin dokuzuncu fıkrasında yer alan hükümlere göre, aylık sigorta primi ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları işyeri tarafından tespit edilemeyen sigortalı vatandaşların mahkemeye başvurarak söz konusu uyuşmazlığın giderilmesi için açtıkları davaya hizmet tespit davası denilmektedir.

Bir başka deyişle sigortalı sayılan bir işte çalışma hayatına devam etmesine rağmen, sigorta bildirimi yapılmadan veya sigorta primi yatırılmadan çalıştırılan işçileri sigortalı sayılmak için açtığı davadır. Bu bağlamda söz konusu dava ile birlikte işçiler, sigortasız çalıştırıldıkları sürenin sigortalı olarak sayılmasını sağlamaktadır.

Sgk Davalarına Bakan Avukat-1

Sosyal Güvenlik Kurumu Sgk Davalarına Bakan Avukat ve Danışma

Hizmet tespit davasında davacı konumunda olan işçilerdir. Davacı işçinin vefat etmesi halinde, eşi, çocukları ya da anne veya babası davacı olabilmektedir. Her ne kadar SGK aleyhine açılan bir dava olsa da kurum kendini davalı olarak göstermemektedir. Fakat davaya feri müdahil sıfatıyla katılabilme hakkına sahiptir. Hizmet tespit davası açmak için gereken şartlar da ilgili kanunda yer alan hükümlerce belirlenmiştir. Buna göre söz konusu dava şartlarını yerine getiren sigortalı işçi, dava harcını da yatırdıktan sonra dava dilekçesini mahkemeye sunması halinde hizmet tespit davasını açabilecektir.

En Çok Açılan Hizmet Tespit Davası Açma Şartları

Davaya konu olan işyerinin 5510 sayılı Kanun kapsamında kabul edilen işyerlerinden olması
Hizmetin söz konusu işyerinde görülmüş olması
İşçinin sigortasız bir şekilde çalışmış olması ve SGK tarafından bunun tespit edilmiş olması

İş Mahkemesinde Görülen Dava Türleri

  • İş kazasına bağlı maddi ve manevi tazminat davaları
  • Kıdem tazminatı davası
  • İhbar tazminatı davası
  • İşe iade davası
  • Ücret alacağı davası
  • Yıllık izin ücreti alacağı davası
  • Fazla çalışma ücreti alacağı davası
  • Genel tatil (bayram ve resmi tatil) ücreti alacağı davası
  • Hafta tatili ücreti alacağı
  • Sendikal tazminat davası
  • Kötü niyet tazminatı davası
  • Hizmet tespiti davası
  • Grev oylamasına itiraz davası
  • Grevin durdurulması davası
  • İş kolunun tespiti davası

İş Mahkemesi Avukatı

İşçi hakları konusunda uzman ve tecrübeli iş hukuku avukatlarımız tarafından tüm dava ve uyuşmazlıkların takibi yapıldığı gibi işveren avukatı olarak da işveren avukatları işverenlere hizmet vermekte ve tüm hukuki desteği sağlamaktadır. İş mahkemelerinde işçi-işveren ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar açısından iş kazası nedeniyle oluşan tazminat davaları, işçilik alacakları ve işe iade davaları görülmektedir.  Sgk davalarına bakan avukat, iş mahkemesinde görülen bu davalarda hukuki destek sağlamaktadır.

İşçi Avukatı

İşçi hakları açısından; tecrübeli sgk davalarına bakan avukatlarımız ve ekibimiz iş hukuku dava türlerinden işçi davaları olarak kıdem tazminatı davası, ihbar tazminatı davası, işe iade davası, fazla mesai davası gibi tüm iş hukuku davalarında hukuki destek sağlamaktadır. İş hukuku alanında tecrübeli ve uzman ekibimiz genel tatil (dini ve resmi bayram) ücreti alacaklarının, hafta tatili ücreti alacaklarının ve yıllık izin ücreti alacakları ile ilgili davalar açmakta ve belirtilen talepler doğrultusunda gerekli sonuçları elde etmek için hukuki destek sağlamaktadır. Bunların yanında; tecrübeli iş hukuku avukatı ekibimiz tarafından işçilerin haklarını korumak için işçilere karşı yapılan mobbing nedeniyle mobbing davası açarak buna bağlı mobbing tazminatı alınması ve işyerinde işveren tarafından gerçekleştirilen hukuka aykırı eylemlere bağlı olarak kötü niyet tazminatı alınması için işçi davaları konusunda hukuki destek sağlamaktadır.

İşveren Avukatı

Hukuk büromuz bünyesindeki tecrübeli iş hukuku avukatları, işveren avukatı olarak yaptıkları çalışmalar doğrultusunda işverenler tarafından talep edilen sözleşmelerin oluşturulması, iş sözleşmelerinin dışında fazla çalışma muvafakat namesinin hazırlanması, yıllık izin belgelerinin düzenlenmesi, işçi devamsızlık tutanaklarının hazırlanması, ihbarname ve ihtarnamelerinin hazırlanması ve işçilere tebliği gibi işlemleri de iş avukatı olarak yürütmektedir. İşveren tarafından iş sözleşmelerinin feshedilmesi, bu doğrultuda hazırlanacak hukuki metinlerin düzenlenmesi ve işçilere gönderilmesi gibi işlemlerde iş avukatı olarak sunulan hizmetlerdendir. Aynı şekilde, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında düzenlenen kurallara uygun davranılması için işveren avukatlarımız tarafından müvekkillerle (işverenlerle) iletişim kurulmakta ve bu konulara ilişkin olarak iş yerinde yapılması zorunlu tüm yasal düzenlemeler işverene iletilmektedir.

Ayrıca; işyerinde, Kişisel Verileri Koruma Kanunu ve ilgili mevzuat doğrultusunda hareket edilebilmesi için büromuz bünyesindeki tecrübeli işveren avukatları tarafından verbis sistemine kayıt yapılması ile gerekli işlemlerin yapılması ve buna bağlı hukuki metinlerin hazırlanması işlemleri gibi KVKK’na bağlı tüm hukuki destek iş hukuku avukatları ve KVKK kapsamındaki konularda uzman Sgk davalarına bakan avukat  kadromuz tarafından birlikte yürütülmektedir.

İş Kazası Avukatı

Ülkemizde, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yeterli seviyede alınmıyor olması nedeniyle iş kazaları sıklıkla görülmektedir. Büromuz bünyesindeki İş kazası avukatları; iş kazaları nedeniyle işçilere de işverenlere de hukuki yardım sağlayarak, iş kazasına dayalı tazminat alacakları yönünden iş kazası davaları için hukuki destek sağlamaktadır. İş kazası avukatı, işverenin kusuru sonucu meydana gelen iş kazalarında işçinin tazminat alacaklarının tespiti, hesaplanması ve dava açılması aşamasında iş kazası avukatı önem kazanmaktadır.

İş Hukukunda Arabuluculuk

İşçi ve işveren yönünden, iş ilişkisinin kurulmasından itibaren iş ilişkisinin devamı ve sona ermesi açısından iş hukuku avukatı danışmanlığı önem kazanmaktadır. Uyuşmazlık ortaya çıkmadan önce işveren avukatından veya sgk davalarına bakan avukattan iş hukuku avukatlık hizmeti alınması taraflar açısından sorunun en uygun ve kısa sürede çözümlenebilmesine katkı sağlamaktadır. Arabuluculuk uygulaması, 1 Ocak 2018 tarihi itibari ile iş hukuku uyuşmazlıklarının tamamına yakınında dava şartı olarak düzenlenmiştir. İşe iade davası ve işçilik alacakları davaları açılmadan önce arabuluculuk kurumuna başvurma zorunluluğu getirilmiştir. Arabuluculuk sürecinin bu konuda uzman iş hukuku avukatı tarafından yürütülmesi halinde taraflar açısından en iyi durumun değerlendirilmesine katkıda bulunacağı unutulmamalıdır.

İşçilik Alacakları Davası

İşçilik alacakları; işçinin, iş hukuku kapsamında işyerinde çalışmasına bağlı olarak kanun kapsamında oluşan ücret ve tazminatlarının genel nitelendirmesidir. İşçilik alacaklarına örnek olarak kıdem ve ihbar tazminatı, ücret alacağı, prim-ikramiye alacağı, yol ve yemek ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, fazla mesai ücreti gibi alacaklar gösterilebilir. İşçinin çalışmalarının karşılığı olan hak ve alacaklar işveren tarafından zamanında ödenmelidir. İşçinin hak ve alacaklarının işveren tarafından zamanında ödenmemesi halinde yasal yollara başvurulabilir. İşçilik alacaklarının işveren tarafından eksiksiz ve zamanında ödenmemesi halinde bu durum, işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkına imkan tanımaktadır. İşçilik alacaklarının dava edilmesi aşamasında işçinin hak kaybı yaşamaması açısından zamanaşımı sürelerine dikkat edilmesi önem taşımaktadır. 1O Ocak 2018 tarihinde iş kanununda yapılan değişiklik ile işçilik alacaklarının bir kısmı yönünden zamanaşımı süresi kısaltılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir