Sigorta Hukuku sigorta yapılan tarafların birbiriyle ilişkileriyle, sigortacılıkla uğraşan kurumların uyması gereken kanunları bütünüyle inceleyen bir hukuk dalıdır. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Sigorta Hukuku alt başlığında incelenmektedir. İlgili Kanunun 1401 ve 1535 maddeleri arasında düzenlenmektedir. Bu kanunun dışında özel olarak düzenlenmiş olan Sigortacılık Kanunu ve yönetmelikler bulunmaktadır.
Sigorta Hukuku sözleşmesine ilişkin kurallar Türk Ticaret Kanunu’nun 5. kitabında yer almaktadır. Denetlemeye ilişkin kanunlar ise Sigorta Murakabe Kanunda yer almaktadır. Bunun dışında sigortacılığı ve sigorta kurumlarını düzenleyen birçok kanun da söz konusudur. Bunların başında Karayolu Trafik Kanunu gelmektedir. Karayolu Trafik Kanununda zorunlu aile sigortası denilen halk arasında trafik sigortası olarak bilinen sigorta Karayolu Trafik Kanunu içerisinde düzenlenmiştir.
DEĞERKAYBI TAZMİNATI
Kazalı bir araç ile kazasız bir aracın fiyatının aynı olmayacağı açıktır. Araç değer kaybı aracınızın karışmış olduğu çift taraflı bir kaza sonrası, onarım sonucunda aracınızın fiyatındaki düşme miktarı kadar alınabilen tazminattır. Yani açacak olursak aracınızın kaza önceki fiyatı ile kaza sonraki fiyatı arasındaki farkın tazminidir.
ÖLÜMLÜ VE YARALAMALI TRAFİK KAZALARINDAKİ BEDENİ TAZMİNATLAR
Ölümlü trafik kazalarında; Ölen kişinin yakınları, ölen kişinin desteğinden yoksun kaldıkları için destekten yoksun kalma tazminatı ile cenaze ve defin masrafları adı altında maddi tazminat talep edebilir. Ayrıca ölen kişinin yakınları duydukları elem, acı ve üzüntü nedeniyle manevi tazminat talep edebilirler.
Yaralanmalı trafik kazalarında; Yaralanmalı trafik kazalarında, kaza neticesinde yaralanan kişinin yaşamı devam ettiği için yakınlarının destekten yoksun kalma tazminatı yoktur. Trafik kazası neticesinde kazada yaralanan kişi, tedavi gördüğü süreç içerisinde çalışamadığı için mahrum kaldığı gelirlerin tazminini ve kaza dolayısı ile yapılan tedaviye ilişkin giderleri isteyebilir. Ayrıca kaza nedeniyle yaşadığı elem ve ızdırap için manevi tazminat talep edebilirler.
ŞİRKET VEKİLLİĞİ
Şirket avukatlığı, bir şirketin kuruluş aşamasından, hizmet verdiği süre zarfında sermaye artırımından, sözleşmelerin hazırlanmasına kadar birçok hukuki konuları kapsayan bir hukuki danışmanlık hizmetidir.
Şirket avukatları, anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere hizmet vermektedir.